sobota 8. srpna 2009

Tantra - Zajímavá kniha


Dneska jsem dočetl názvem velice exotickou knihu. Tantra je v Evropě známá většinou jako umění toho jak se stát dobrým milencem, milenkou. Tato kniha se sice lidské sexuality dotýká a ne málo, ale zároveň se snaží vysvětlit, že Tantra jako taková není jen o tom dobře splnit své manželské, případně partnerské povinnosti. Kniha začíná poměrně zajímavým historickým úvodem, který se snaží zdůraznit, že Tantra je starší než současné Hinduistické náboženství a že pochází z doby, kdy do Indie v padly Arjiské kmeny a původní kulturu Indie si podmanily a začaly na ní stavět svoje vlastní náboženství. Zároveň autor dodává, že v Indii je Tantra velice silně potlačována, a její praktikování je neseno velice nelibě. Sex v Indii totiž tabu není, ale velké tabu je dělat manželský sex pro partnerku v příjemné formě, ideální je když je absolutně pasivní, protože jen tak se podle Brahmanských dogmat narodí syn. V dalších kapitolách autor poměrně drsně kritizuje ženskou emancipaci a zdůrazňuje, že emancipace se snaží z ženy udělat spíše muže, než mu rovnou ženu. Následně navazuje na partnerské krize a celkové postupné vyhasínání vztahů, kdy se partneři začnou sami sobě odcizovat.

Řešení tohoto problému vidí v Tantře a jejích metodách. Nechci je tady rozepisovat, proto to podám jen zkratkovitě. Sex se v Tantře nestává oplzlou ani nijak zvrhlou záležitosti, ale dochází zde k určitému zjemnění a snaze udělat z tohoto aktu meditaci. Soulože jsou zde velice dlouhé, a pro aba partnery příjemné.(Proto, aby bylo něco takového uskutečnitelné, poskytuje Tantra metodiku). Následně je zde nabaleno, spousta dechových cvičení. A samozřejmě Tantra poskytuje i svou mytologii a kosmologii, která je Panteistická a Matriarchální. Žena je zde považována doslova za bohyni, muž je zde spíše něco, co se teprve díky ženě musí stát „bohem“. Je zřejmé, že díky této koncepci kosmologie je Tantra nejspíše opravdu poměrně staršího data, a sahá nejspíše až k přírodním náboženstvím. A ve výsledku, konečně řešení Tantry tkví v tom, že partneři stanou v podstatě nerozlučnou dvojící, která se nutně potřebuje k tomu, aby mohla „duchovně růst“.

Přibližně tady tohle se kniha snaží říct a rozvinout. Autor píše velice hezkým jazykem. Je zřejmé, že už si svůj postoj vybral, proto velice nekompromisně utočí na Indické Bráhmany a bere je vrchní kazisvěty, kteří všechno zpackali. Sympatické je, že takto utočí i na evropské pseudo Tantriky, kteří chtějí spíše provádět orgie, než začít se svým partnerem něco budovat.

Shrnuto sečteno, teď se konečně budu moci dostat ke svému názoru.:o)Kniha je v něčem neskutečně inspirativní, snaží se zbořit stereotypy, což musím ocenit. Ale zároveň občas velice fanaticky útočí na ostatní skupiny, a autor tak zapomíná, že ne všichni chtějí hledat svojí cestu jeho způsobem. Na druhou stranu jeho názor na emancipaci žen sdílím. Stejně tak nutnost vybočovat ze stereotypů, včetně kultivace milostného života. Náměty k jeho kultivaci, zde jsou velice inspirativní. Proto pro ty z vás, kteří umějí k věcem přistoupit bez zbytečných předsudků, rozhodně doporučuji. Kniha je to dobrá, inspirativní a osobně si myslím, že jí může číst i člověk, který nemá partnera.

Název:Tantra Kult ženského principu aneb jiný pohled na život a sex
Autor: Van Lysebeth André

Originální název: Tantra, de cult de la Féminité
Překlad: Vízner, Jiří

ISBN: 80-85794-40-3
EAN: 9788085794403

Formát: 494 stran, vázaná
Rok vydání: 1995

4 komentáře:

  1. Perfektní recenze ! Obrat "útočí na indické Bráhmany a bere je jako vrchní kazisvěty" se mi moc líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  2. souhlasím, po dlouhé době precizní recenze! Gratuluju;)

    OdpovědětVymazat