pondělí 23. února 2009

Večerní skepse


Na jedné modré planetě, umístěné v galaxii čítající pár planet, žije zvláštní druh zvířat, který si dovoluje tvrdit, že již nejsou zvířata, ale něco mnohem více. Vyznačují se schopností mezi sebou komunikovat za pomocí znakových systému. Za pomocí tohoto znakového systému vytvořili pojem civilizace. Což je dle nich další věc, ve které se odlišují od zvířat. Civilizaci byli schopni vytvořit zajímavou fůzi technického nadání, přemýšlení a umění. Což jsou jejich další tři pojmy. Technikou jmenovali schopnost vydělit se z přírody, přemýšlení je schopností odvratu od přírody a umění je schopností v letmých někdy snad i zoufalých záblescích poukázat na řád přírody.

Tito tvorové si o sobě rádi mysli, že jsou vládci všech druhů žijící na jejich planetě, kdyby byli schopni cestovat skrz kosmos nárokovali by si nejspíše i vládu nad ním. Ať tak či onak vladaři jsou to nejspíše špatní, protože svojí planetu drancují ať už po stránce živočišné tak i po stránce zdrojové.
Lidé se vyznačují častou řízenou kontrolou ostatních zvířat. Pokud se například někde přemnoží určitý druh zvířat, lidé ho začnou systematicky zabíjet a pokusí se ho navrátit do původních stavů. Bojí se totiž, že by takové zvíře způsobilo ekologickou krizi.

Lidé se velice dobře rozmnožují, jejich počet každým rokem roste. Mnoho z nich myslí stejně jako zvířata pouze na rozmnožování. Sami sobě se bojí položit otázku, proč by to měli dělat. Raději tento problém řeší zabíjením ostatních lidí. Jsou to totiž zvířata silně teritoriální a pokud se jich na jednom místě vyskytne příliš jsou se sami schopni regulovat. Leč od té doby co vynalezli atomové a vodíkové zbraně, se jejich regulace dotýká i ostatních druhů, včetně celé biosféry.

Lidská rasa si musí uvědomit svojí rovnost s ostatními živými tvory, kteří ač neovládající znakový systém dorozumívání jsou na stejné úrovni jako oni, jsou obyvatelé jedné planety. Měli by si uvědomit, že pokud nezmění svoje uvažování z teritoriálního a rozmnožovacího na jiné nebudou nikdy vládci a vyspělými bytostmi, ale pouze a jen přemnoženým druhem, škůdcem. Lidé jsou pyšní. A já se modlím za to, abychom dostali ten vysněný rozum, který by z nás udělal lidi a ne zvířata. Modlím se za to, aby se změnilo naše nahlížení.

2 komentáře:

  1. Nu je třeba dodat, že tahle úvaha se nesnaží nárokovat všeobecnost. Ale spíše se snaží vystihnout náladu, pocit a momentální znechucení nad lidskou rasou. Není to uvaha nad konkrétními lidmi, kteří jsou právě největší nadějí a světlem v temnotách dovolující lidem nahlédnou na sebe sama.

    A snad jsem zapomněl ještě na jednu věc, která lidstvo ochraňuje na jeho cestě a to je cit. Který občas v letmém záblesku dává lidem šanci k tomu, aby nepřežívali, ale žili.

    Sic mám nejspíše s jednou mi velice blízkou osobou tyto názory podobné, nekradu je, ale potřebuji je naléhavě zdělit. Byť i takovýmto hloupým způsobem. Ač to možná vyznívá jako bych nad námi lámal hůl není to tak. Věřím lidem.

    OdpovědětVymazat
  2. Nedávno jsem chtěl k této skepsi přidat komentář. Z nějakého důvodu se nechtěl odeslat ... kdoví asi to tak mělo být ... byl stejně skepsoidní a truchlivý jako tento článek ...
    Myslím, že nějaká vyšší inteligence vložila do přírody a dokonce i do lidí mechanismus autoregulace. Nepomůžou ani super vyspělé technologie a lékařství. Většina lidí se ze hry vyřadí sama aniž by to nějakým způsobem pochopila. Na druhou stranu věřím, že naše zanesené a udeptané nitro - skutečná podstata naší bytosti dostane konečně šanci ukázat co to vlastně to lidství je ... :)

    OdpovědětVymazat