neděle 1. února 2009

Pokání


Legendární film, který v 80. letech minulého století předznamenal zlom epochy v Sovětském svazu i v celém Východním bloku. Vysoce stylizované podobenství o krutém městském starostovi Varlamovi, jenž ani po smrti nenašel klid v hrobě. Vyvrcholení Abuladzeho trilogie o věčném boji dobra a
zla. (LFS 2007) (oficiální text distributora)

Dnes jsem mněl, úžasnou možnost v rámci festivalu Sbohem Opono, shlédnout tento film. Je až zarážející, že takovéto kritické dílo mohlo vzniknout v 80 letech v samotném sovětském svazu. Mimo poukázání na šílenost a absurdnost stalinismu se v něm krásně zračil protiklad víry a ateistického komunistického materialismu.
Šla v něm vidět naprostá bezvýchodnost života, který pozbyl všeho smyslu. Života kde rodina a úspěchy vytvářejí iluzorní ukryt před spalující prázdnotou, Tento film poukazuje, že totalitní režim, který tu před dvaceti lety byl, bral lidem nejen svobodu, ale i víru. Vytvářel zmrzačené lidi, kteří si na sklonku svého života začali uvědomovat tíhu prázdnoty a samoty. Neříkám, že prázdnota života není v konzumu podobná, ale v režimu kde existuje svoboda, je alespoň možnost volby. A možnost si tuto svobodu ducha, volit a hledat, užít jinak než ve vězení, pracovním táboře, případně před popravčí rotou.

Doporučuji shlédnout!

Více o tomto festivalu na
Kino-Orechovka

2 komentáře:

  1. Nechci se zastávat komunismu a minulého režimu. Nicméně si myslím, že film bude hlavně o zachycení extrému s patřičnou dávkou prvků k vyvolání silných emocí.
    Lidé byli po válce přístupní změně. "Západní demokracie" selhaly. Socialismus se zdál novou a lepší cestou. Systém zneužili opět jen lidé, tak jako bylo např. v mnoha případech zneužito náboženství. Konzumní způsob života a to jak zneužívá lidi je mnohem mazanější a skrytější. Netrestá lidi za myšlenky (zatím). Ovládá je skrze jejich potřeby. Udělá je na sobě závislé (energie, půjčky) a zneužije je jako pracovní jednotky. Neustále potřebuje expandovat bez ohledu na důsledky. Krátkodobý zisk je důležitější než dlouhodobé a promyšlené investování. Socialismus měl být lepší sytém než kapitalismus. Bohužel ve své naivní představě byl zneužit těmi největšími zrůdami. Stejně jako po 89 začali profitovat především zkušení straníci , ze kterých se najednou stali kapitalisti hlásající "pseudomokracii" českého podání. Doufám, že už se podobné věci jako v tom filmu dít nebudou, ale mám zlé tušení, že možná přijde i něco horšího. Stačí sledovat co se děje v americe.

    OdpovědětVymazat
  2. No spíše než extrém, poukázal nesmyslnost jeho začátku a jeho šílené počínání kdy se ničila veškerá inteligence v rusku. Stalin byl hajzl a opravdu čistil kde mohl.

    Máš pravdu, dnešní konzumní doba je hnusná, ale je tu pořád šance svobodně myslet a vymanit se z toho šíleného mamonu.

    Socialismus je lepší cestou než kapitalismus což jde třeba vidět v severských státech. Uvidíme jak se to bude vyvíjet v tomhle státu...Ale myslím a doufám, že náš stát nezešílí. Nemá zatím důvod. Jediný problém bych viděl, kdybychom nasrali nějaký větší stát v případné válce.

    Ale co si budeme teď povídat, máme se dobře, můžu tady psát a nikdo mě za to nezavře. Můžu studovat, můžu si věřit čemu chci, můžu si dělat cokoli chci. Nemám problém...A myslím, že děsit se nějakého spiknutí nemá smysl. Věci se totiž nikdy nestanou jen tak z ničeho nic. Pokud má nastat nějaká bouřka, její oblaka uvidíme z dálky.,)

    OdpovědětVymazat